Laden Evenementen
01
maart
zondag

Top 100 monument Gratis Openstelling met Gouverne ontdekking en Orgelbespeling

1 maart / 14:00 - 17:00
Gratis

Gratis openstelling van Oude Salviuskerkje en aandacht voor Joannes Gouverne met Orgelbespeling.

In het oude Salviuskerkje is een viertal schilderijen van Joannes Gouverne te bewonderen. De stichting Oude Salviuskerk wil hier graag aandacht aan schenken.

De bezoekers worden ook gevraagd om mee te kijken of er een vijfde Gouverne is opgedoken. Dit schilderij is in bruikleen gegeven door het kerkbestuur van de parochie en vertoont gelijkenissen met de andere Gouvernes in het kerkje.

Er is een gratis beknopte brochure beschikbaar met informatie over Gouverne en zijn werken.

Joannes Gouverne werd in 1739 in Maastricht geboren uit Luikse ouders. Hier woonde hij tot zijn vijftiende en heeft mogelijk een Luikse schilderschool bezocht.

Hij trouwde in 1764 met Maria Elisabeth Rutten uit Guttecoven en ze kregen 6 kinderen. Het gezin woonde in Limbricht tot begin jaren zeventig, daarna in Guttecoven en Sittard.

Joannes Gouverne signeerde zijn schilderijen niet met zijn naam, maar liet in het oude Salviuskerkje wel zijn sporen na. In een van de galmgaten van de toren staat het opschrift: Joannes Gouverne, custos, 1763. Joannes was op dat moment 24 jaar en was blijkbaar koster: bewaker en beschermer van de kerk. In de jaren zestig van de achttiende eeuw trad hij regelmatig op als getuige bij doopsels en huwelijken. Dit was gebruikelijk voor een koster, die als getuige werd gevraagd, wanneer familieleden verhinderd waren aanwezig te zijn.

Voor Pastoor Page heeft Joannes vanaf 1802 een aantal werkzaamheden in het kerkje uitgevoerd. Uit rekeningen en een lijst van betalingen valt op te maken dat Gouverne ook het onderhoud en het schilderwerk in de kerk heeft verricht. Dezelfde pastoor Page gaf ook opdracht aan de schilder voor het vervaardigen van zeker drie schilderijen die nu in het kerkje hangen. Een vierde schilderij de heilige Helena werd geschilderd voor de inmiddels afgebroken H. Kruiskapel in Grevenbicht, maar hangt nu in het oude Salviuskerkje bij de andere bekende schilderijen van Gouverne.

Tijdens deze reguliere openstellingen zijn de schilderijen in hun volle pracht te bekijken.

Gratis openstelling van Oude Salviuskerkje te Limbricht .

Het oude Salviuskerkje gelegen in Limbricht aan de eeuwenoude Platz wordt gratis opengesteld voor bezoekers.
Dit kerkje is een van de oudste kerkgebouwen van Nederland.
Bij de restauratie werden onder 20 lagen kalk eeuwenoude gewelfschilderingen aangetroffen die de complete jeugdcyclus van Christus voorstellen.
Nergens in Nederland is een zo volledige en oude cyclus van schilderingen bewaard gebleven en zo dichtbij voor publiek.
Tellen we daar het gerestaureerde Brammertz orgel bij op, dan hebben we terecht een uniek monument dat u nu kunt bezoeken. Aanvullend vind u er een romeinse askist die op de pastoorsweide ooit is gevonden of het verhaal van de broederschap van de heilige doodstrijd en bijpassend schilderij.
Het kerkje zelf, liggend aan de voet van het unieke Terpkasteel was van oorsprong een eigenkerk van de kasteelheer. De eerste vorm was een zaalkerkje, wat zich ontwikkelde tot het parochiekerkje zoals het nu te zien is en waarvan nog voldoende zichtbare resten aanwezig zijn.
Het kerkje is niet altijd open voor bezoekers. Op vaste momenten in het jaar voor deze openstellingen en op andere momenten tijden de vele concerten die er georganiseerd worden of tijdens de exposities.
30 jaar worden in dit Salviuskerkje activiteiten en concerten georganiseerd door de Stichting Oude Salviuskerk Limbricht
Combineer uw bezoek aan ons kerkje met een heerlijk drankje op het terras van het bruinste café van Limburg Café Salden of start met koffie en vla in het proeflokaal van het Landgoed Kasteel Limbricht.

Stichting Oude Salviuskerk

Gegevens
Datum: 1 maart
Tijd: 14:00 - 17:00
Kosten: Gratis
Evenement Categorieopenstelling
Locatie
Locatie naam: Salviuskerkje
Adres: Platz 2
Limbricht, Limburg 6141 AT Nederland

+ Google Maps