Laden Evenementen
17
januari
zondag

GEANNULEERD Klassiek gitarist Sandro Rodrigues introduceert zijn nieuwe CD FANTASIA

17 januari / 00:00
  • Dit evenement is voorbij.
Foto:  Frederico Silva

Zondagmiddag  17 januari 2021:  2 x concert in het Salviuskerkje te Limbricht
Klassiek gitarist Sandro Rodrigues introduceert zijn nieuwe CD FANTASIA:
Hij speelt eigen transcripties voor gitaar uit “Telemann’s XII Fantasias for Viola da Gamba”.
Tevens speelt Sandro Rodrigues Fantasias van Marco Ramelli, Fernando Sor en J. Manén.
Concert i.s.m. Conservatorium Maastricht.

Sandro Rodrigues is geboren in S.João da Madeira, Portugal.

Op 10-jarige leeftijd  is hij professioneel gitaar gaan studeren aan de Academia de Musica de S. João da Madeira bij Professor Carlos Moreira. In 2011 is het hem gelukt om tot de opleiding Escola Profissional de Música de Espinho te worden toegelaten, alwaar hij drie jaar studeerde onder leiding van Professor Tiago Emanuel Cassola.

In 2014 is hij naar Zaragoza vertrokken en heeft hij gestudeerd aan het Conservatorio Superior
de Música in Aragón bij meesters als Pedro Mateo en Àlex Garrobé. Ook heeft hij zich verdiept in Ancient Plucked Instruments ( oude tokkelinstrumenten) bij de theorbe-bespeler Daniel Zapico. Na deze uitgebreide studiereizen door Portugal en Spanje heeft Sandro zijn gitaar wederom opgepakt en is hij naar Nederland gekomen om zijn kennis uit te breiden bij meester Carlo Marchione, die verbonden is aan het Conservatorium te Maastricht.
Sandro sloot zijn studie aan het Maastrichts Conservatorium in 2020 af met een Master Degree met de hoogste onderscheiding!

Gedurende zijn jonge, succesvolle carrière heeft Sandro gedebuteerd met werken van diverse componisten zoals Nuno Peixoto, Bernardo Perez en Alberto Caracciolo.
Sandro heeft deelgenomen aan masterclasses van gitaristen als: Ricardo Gallén, Marco Smaili, Petrit Çeku,José Antonio Escobar, Rafael Aguirre, Roberto Aussel, en vele anderen..
Zijn eerste CD “FANTASIA”  met eigen transcripties voor gitaar van “Telemann’s XII Fantasias for Viola da Gamba”, kwam in 2020 uit bij COBRA Records en werd gehonoreerd met de Maastrichtse Hustinxprijs 2020 in de categorie Muziek..

De gitarist slaagt er heel goed in om de noten met leven te vullen met zijn instrument uit de werkplaats van Paco Santiago Marin. Rodrigues speelt iedere Fantasie met een eigen timbre. Hij brengt de verschillende gemoedstoestanden over naar zijn spel, laat een opgewekte Scherzando helder klinken en geeft de melancholische Largo een donkerdere kleur … En zo koos de 24-jarige muzikant ervoor om in plaats van profvoetballer destijds liever gitaar te spelen. Een goede beslissing die nu een van de mooiste gitaaralbums van de afgelopen tijd heeft opgeleverd”.
Hans Ackermanns, recensent

PROGRAMMA

Fantasia
Marco Ramelli – Italiaans gitarist en componist

Fantasia I for Viola da Gamba (TWV 40:26)*
G. P. Telemann(1681-1767)

Fantaisie Élégiaque Op.59F
Fernando Sor (1778-1839)

Fantasia IV for Viola da Gamba (TWV 40:29)*
G. P. Telemann (1681-1767)

Fantasia-Sonata Op. A-22
J. Manén(1883-1971)

*getranscribeerd voor gitaar door Sandro Rodrigues

 FANTASIA

De definitie van het woord zelf is op elk gebied vrij open. Muziek, poëzie, theater, e.a.: ze komen allemaal samen in één synoniem of definitie voor Fantasia: verbeelding. Het belangrijkste doel van dit concert is niet alleen om de knapheid van het repertoire te tonen, maar ook om de toeschouwers naar een staat te leiden waarin ze kunnen leven, herbeleven of nieuwe dingen kunnen bouwen met hun verbeeldingskracht in relatie tot de muziek.

Fantasia, van Marco Ramelli is een korte inleiding die zich ontwikkelt vanaf een eenvoudig interval van een halve toon. Dit enkele interval wordt een genererend element van steeds expressievere melodische gebaren. In zijn beknoptheid onderzoekt de compositie deze sferen door de verkenning van de polyfone en timbrische mogelijkheden van het instrument.

De 12 Fantasias van Telemann voor Viola da Gamba zonder bas zijn gecomponeerd als een manier om het instrument te bestuderen, zodat de componist zijn Quatuors Parisiens kon schrijven: voor viool, fluit, viola da gamba en klavecimbel. Omdat de gitaar en de viola da gamba een aantal technische en organologische aspecten gemeen hebben, ging Sandro het avontuur aan om deze 12 Fantasias voor gitaar te transcriberen.

Fantaisie Élégiaque: een geschreven stuk over verdriet, het gevoel van verlies door verlies. Het ultieme “grote oeuvre” van Fernando Sor is een treurzang op Charlotte Beslay, een leerling van de grote romantische componist die stierf tijdens haar bevalling. De tragedie was zo groot dat Sor deze treurige, ontroerende fantasie schreef. “Charlotte! Adieu!”

Joan Manén was een Catalaanse componist, wiens oeuvre symfonieën, opera’s en andere grootschalige werken omvat. Fantasia-Sonata Op. A 22 is zijn enige werk voor gitaar. Het is een virtuoos stuk dat uit één enkel deel bestaat dat ongeveer 18 minuten duurt. Vanwege de orkestrale visie van de componist vormt het een aanzienlijke uitdaging om zo’n breed scala aan uitdrukkingen te communiceren.

Vanwege de coronamaatregelen kunnen slechts 30 bezoekers per optreden toegelaten worden.
-We bieden derhalve 2 optredens op deze zondagmiddag 17 januari:
-2 optredens  met per concert max. 30 mensen

-aanvangstijden: concert 1 om 13.00 uur; concert 2 om 15.30 uur
-entree: €10 pp te voldoen in envelop bij de dagkassa
-entree + CD Fantasia: € 25 pp, met gepast geld te voldoen in envelop bij de dagkassa
– CD Fantasia los na afloop van het concert: € 18,50. Met gepast geld te voldoen in envelop
– Reserveren verplicht via
reserveringen@salviuskerkje.nl of via T 046 4588423:
zowel voor de entree als voor de speciale combi entree+ cd!
– Mondkapjes verplicht in het Salviuskerkje
-Locatie: Salviuskerkje, Platz 2, 6141 AT Limbricht    Info:
www.salviuskerkje.nl

Gegevens
Datum: 17 januari
Tijd: 00:00
Evenement categorieconcert
Organisator
Reserveren: Via www.salviuskerkje.nl
Telefoon: 046 4588423
E-mail: