Zondag 22 september 15.00 uur

ENSEMBlE LYRICO – Ayres and Psalms van John Dowland

Lucia van Vugt-sopraan; Geert Koskamp – altus; Wil Lensen – tenor; Noel Casteleyn – bas; Ben Bults – gamba; Arie de Bruijn – klavecimbel; Wim Arts – voordrachtskunstenaar

foto Kees van der Rest

Programma:
1. Ayres for four voices (1597): Ayres afgewisseld met klavecimbel versies;
2. Lamentatio Henrici Noel (1597): Enkele psalmen;
3. A Pilgrimes Solace (1612) : Drie bijbelse taferelen
    Verbindende teksten: Wim Arts

Ensemble Lyrico houdt zich overwegend bezig met de wat onbekendere renaissance- en barokmuziek. Op dit moment concentreert het ensemble zich op de psalmen en ayres van John Dowland (1563-1626). Er is vrij weinig bekend over het leven van Dowland. Waarschijnlijk werd hij geboren in Londen. Als jongeman reisde hij naar Parijs, waar hij zich bekeerde tot het katholicisme. Terug in Engeland solliciteerde hij naar de functie van luitist aan het hof, maar werd afgewezen. Gefrustreerd vertrok hij naar Rome, waar hij in contact kwam met de nieuwste muzikale ontwikkelingen. Eind 1596 keerde hij terug naar Londen en publiceerde zijn eerste muziekbundel: de First Booke of Songes or Ayres of Foure Partes with Tableture for the Lute (1597). Het was een enorm succes, werd zeker 4 keer herdrukt en was vernieuwend om verschillende redenen. Het was de eerste publicatie van Engelse ‘lute songs’ en de eerste publicatie die de ingenieuze ‘table layout’ gebruikte, wat betekende dat de compositie op veel verschillende manieren uitgevoerd kon worden.

Het luitlied is altijd muziek voor intieme omgevingen, of het nu aan het hof, in privésalon of thuis is. Veel luitliederen werden gepubliceerd op een manier dat ze konden worden gezongen door een enkele zanger met luitbegeleiding of door maximaal vier zangers met of zonder instrumenten. 

Deze vierstemmige liedjes werden gepubliceerd als tafelboeken, zo genoemd omdat de delen in meerdere richtingen werden afgedrukt, waardoor zangers rond de tafel konden komen om uit een enkel boek te lezen. Zie onderstaande afbeelding:

Naast de wereldlijke teksten van de Ayres, voorzag Dowland ook geestelijke teksten van muziek zoals psalmen en Bijbelse taferelen, als in A Pilgrimes Solace.

Entree: 12,50 euro; 10,00 euro bij reserveren
Reserveren: luciavanvugt@hotmail.com
Locatie: Platz 2, 6141 AT Limbricht
Info: www.ensemblelyrico.nl