ZONDAG 19 MEI 2019 – VOLODYMYR KURYLENKO 15.00 uur

VOLODYMYR KURYLENKO, BAJAN SPELER

Volodymyr Kurylenkokwam zo’n 20 jaar geleden, na zijn conservatoriumopleiding, voor het eerst vanuit Oekraïne naar Maastricht. Hij begon als straatmuzikant en werd al snel opgemerkt en gevraagd voor diverse muzieksalons, theatertjes en kerkjes. Festivals als Jazz Maastricht Masters meldden zich. Tijdens de heropening  van theater Carré in Amsterdam in 2005, was hij een van deelnemende artiesten. Ook was hij te gast in het VPRO-programma Vrije Geluiden. Ondanks de successen hiér vindt hij nog steeds zijn weg terug naar Oekraïne, waar hij zich sterk maakt voor het behoud van het cultureel erfgoed, met name dat van de authentieke bajancultuur. Hij maakt zich bijzonder verdienstelijk als ‘schatbewaarder’ van de oude volksliederen uit zijn streek, een muzikale traditie die op het punt staat te verdwijnen.            

De Russische bajan ( knopaccordeon) brengt met zijn intieme klank en orchestraal geluid uiteenlopende genres overtuigend tot klinken. Componisten als Bach, Mendelssohn en Tsjaikowski komen in transscripties voor bajan goed tot hun recht, evenals de Franse (jazz)musette en de Argentijnse tango nuevo van Astor Piazzolla.
Toch zijn het vooral de slavische melodieën die het meest tot de verbeelding spreken; de bijzonder rijke en gevariëerde Russische en Oekraïense bajanliteratuur vindt in Kurylenko dan ook de ideale vertolker.

Entree: 12,00 euro
Reserveren: muziekakkoord@gmail.com​ ;  +31(0)43-3251913

Datum en aanvangstijd: 19 mei om 15.00 uur
Locatie: Salviuskerkje, Platz 2, 6141 AT Limbricht
               www.salviuskerkje.nl │ 046 4588423