Laden Evenementen
24
mei
zondag

**GEANNULEERD** Tentoonstelling AVE MARIA, Verloving en Verkondiging

24 mei - 12 juli

Van 24 mei tot en met 12 juli 2020 kunt u de Mariatentoonstelling in het Oude Salviuskerkje bezoeken. Bijzonder is dat het retabel: “De verloving van Maria” te zien zal zijn.

Dit retabel of drieluik uit de 16e eeuw stelt de verloving van Maria en Jozef voor waarbij de schenkers van het triptiek als getuigen aanwezig zijn. Het triptiek stond in de slotkapel van het kasteel tot in de Franse tijd. Daarna verhuisde het naar het Mathiasaltaar in het oude kerkje en het hangt nu in de nieuwe parochiekerk. Samen met de afbeelding in de gewelfschilderingen van de verkondiging is het thema aangeduid waar de tentoonstelling over gaat: Maria, verloving en verkondiging.

De verloving van Maria is beschreven in apocriefe geschriften en was een populair thema tot het midden van de zestiende eeuw, toen het als ‘niet erkend’ terzijde geschoven werd. De afbeelding in Limbricht is derhalve een van de laatste voorbeelden uit de traditie. De verkondiging aan Maria daarentegen is in het evangelie van Lucas te vinden en geniet daardoor grote bekendheid tot op de dag van vandaag. In Limbricht is deze annunciatie te zien in de oudste gewelfschilderingencyclus van Nederland (ca. 1295).

Naast uitvoerige informatie over het drieluik wordt aandacht besteed  aan de legenden, de ontwikkeling van de afbeeldingen in de kunst en volkskundige aspecten. Ook zijn objecten te bekijken die te maken hebben met Mariabloemen en Mariagerechten.

Geopend tijdens de reguliere openstellingen, tevens op 2e Pinksterdag.
Entree: vrije gave.
Aanvraag rondleiding groepen: salviuskerkje@gmail.com
Info: www.salviuskerkje.nl  en volg ons op facebook

Gegevens
Begin: 24 mei
Einde: 12 juli
Evenement Categorietentoonstelling
Locatie
Locatie naam: Salviuskerkje
Adres: Platz 2
Limbricht, Limburg 6141 AT Nederland

+ Google Maps
Organisator
Reserveren: Stichting Oude Salviuskerk
E-mail: